Welke kleur is het meest geschikt voor jouw branding?

De associaties die gekoppeld worden aan bepaalde kleuren zijn van grote invloed op de kleurkeuze van jouw merk! Onderzoek toont aan dat de kleur van een product voor 60 tot 80 procent invloed heeft op de aankoopbeslissing. Het is daarom belangrijk om verder te kijken dan enkel kleurtheorie.

Kleurtheorie gaat namelijk alleen over welke emotie een bepaalde kleur oproept. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een kleurtheorietabel op internet alsof dit de designgrondwet is. Bedenk welk gevoel je wilt oproepen bij jouw doelgroep, gebruik de kleur die daarbij hoort, klaar! Toch?

Niet helemaal.

Vaak roept een kleur naast emoties, ook associaties op. Wij adviseren je daarom om kleurpsychologie toe te passen bij de bepaling van jouw huisstijlkleuren.

Wat houdt kleurpsychologie dan eigenlijk in? Kleurpsychologie kijkt naar de context waarin de kleur wordt gebruikt en wat de invloed is op het menselijke gedrag. Het menselijke gedrag hangt samen met marketing en hoe jij dus een goede eerste indruk achterlaat. Mensen vormen hun eerste impressie namelijk op basis van kleur. Met kleurpsychologie kan je dus meer bereiken dan je denkt! Wij geven je een aantal handige tips zodat jij precies kan bepalen welke kleur het beste is voor de branding van jouw bedrijf.

1. Associaties

Elke persoon heeft andere associaties met een kleur. Persoon A kan namelijk een heel vrolijk gevoel krijgen van de kleur geel, maar persoon B heeft misschien wel een heftig auto-ongeluk gehad met een gele auto en heeft nu een negatieve associatie met die kleur.

2. Waarde

Jouw gekozen kleur heeft een andere waarde als je deze een andere tint geeft.
Neem bijvoorbeeld de kleur hemelsblauw. Een frisse kleur, lekker fel, lekker opvallend.. Tenminste, volgens kleurtheorie is dat zo. Zo val je wel op met je gloednieuwe website. Simpel blauw toch? En wat als je daar opeens donkerblauw van maakt, of een beetje groen toevoegt voor een turquoise kleur. Is deze blauw dan nog steeds hetzelfde qua gevoel?

3. Doelgroep en product

Ga na wie je doelgroep is en welk product je gaat verkopen. Blauw zie je bijvoorbeeld bijna niet terugkomen in de voedselindustrie. Waarom niet? Omdat de kleur blauw niet vaak voorkomt in de vorm van eten. Het is dus enorm belangrijk dat je kijkt naar je product, dienst en doelgroep!

Schrijf voor jezelf eens een kleurassociatie uit. Je zult merken dat dit heel handig is!

Hoe schrijf je een kleurassociatie uit?

Welke kleuren gebruik je nu voor je bedrijf?

Schrijf (zonder de context of het merkdoel) alle positieve én negatieve associaties op die bij je opkomen als je deze kleuren ziet.

Welke kernwaarde wil je uitstralen met deze kleur?

Schrijf de kernwaarde uit in de kleur die je hebt uitgekozen voor jouw bedrijf.
Klopt het gevoel nog wel in vergelijking met de associaties die je net hebt opgeschreven? Zou je doelgroep hetzelfde denken? Wees niet bang om de tint of intensiteit aan te passen zodat het wel klopt!

Wat is dan de beste kleur voor jouw bedrijf? Dat hangt van verschillende factoren af. Uiteindelijk heeft iedereen een andere associatie en ervaring met bepaalde kleuren. Om erachter te komen welke kleur het beste bij jouw bedrijf past, zul je héél veel onderzoek moeten verrichten. Je weet nu in ieder geval waar je moet beginnen! 

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op LinkedIn
Share on email
Deel via Email
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp