Dit zijn de populairste social media platformen in 2023!

Het nieuwe jaar is alweer even bezig. Hoe staat het er tot nu toe voor met het gebruik van social media? TikTok en Instagram zijn enorm aan het groeien. Facebook en Twitter blijven daarentegen gebruikers verliezen. De nieuwe app BeReal doet het ook goed en is in korte tijd erg populair geworden! Het gebruik is in de leeftijdsgroep van 20 t/m 39 jaar het meest gestegen: 9 minuten meer per dag ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld was dit 7 minuten. We besteden per dag gemiddeld 114 minuten aan het gebruik van social media. Dit blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek, uitgevoerd door Newcom Research.

De top 5

WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram en LinkedIn; deze vijf social media platforms vormen samen de top 5 bekendste social media platforms! Instagram groeit met 18% en is daarmee de koploper van deze groep. Maar wat opvallend is, is dat het aantal gebruikers onder de 25 jaar terrein verliest op Instagram. De stijging zit hem in de wat oudere leeftijdsgroepen.  

Facebook doet het minst goed van de top 5. Zij verloren namelijk bijna een half miljoen gebruikers dit jaar. Het gaat met name om de leeftijdsgroep van 15- t/m 29-jarigen die besluit Facebook niet meer te gebruiken. Het aantal gebruikers op Whatsapp en YouTube steeg gemiddeld met 7% en LinkedIn bleef met een stijging van 1% zo goed als gelijk. 

Grootste groeier en verliezer

Instagram is een grote groeier dit jaar, maar er is één platform dat het nog beter deed: TikTok. De app is met maar liefst 34% gegroeid in het dagelijks gebruik ten opzichte van vorig jaar. TikTok is een app waar je video’s op kunt plaatsen van maximaal 3 minuten. Sommigen gebruiken de app om dansjes te plaatsen, de ander maakt korte vlogs.  

In tegenstelling tot de groei die TikTok heeft gemaakt is Twitter een grote verliezer, wat erg opvallend is. Het platform had vorig jaar namelijk een groei van 22% gemaakt, maar dit jaar is het een heel ander verhaal. Het aantal gebruikers is namelijk gedaald met 13%! Sinds Elon Musk het platform heeft overgenomen is er al onrust. Maar de belangrijkste redenen dat gebruikers stoppen met Twitter is omdat ze een ander platform leuker vinden, het levert ze nog weinig op en ze voelen zich er niet meer thuis.  

Nieuwe binnenkomer

Dit jaar is er een nieuwe app in een korte tijd erg bekend geworden in Nederland: BeReal. Het is een app die elke dag op een willekeurig moment een melding geeft om binnen twee minuten een foto te maken en te delen met je vrienden. De app heeft in een korte tijd 800.000 Nederlandse gebruikers gekregen, dit is net zoveel als Pinterest. Het is een populaire app voor privégebruik. Ook kunnen bedrijven de app gebruiken om mensen een kijkje achter de schermen te geven. Adverteren kan echter nog niet op deze app.  

Het ene platform doet het beter als de ander. Wat zeker is, is dat social media groeiende is en er ook steeds meer nieuwe platformen bij krijgt. Daarom is het dan ook belangrijk om als bedrijf gebruik te maken van social media en ook actief te blijven.  

Al benieuwd naar hoe de rest van het jaar gaat lopen op gebied van social media? Wij in ieder geval wel! Wij houden de social media trends nauwlettend in de gaten. Dus als je op de hoogte wilt blijven, volg ons dan! 

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op LinkedIn
Share on email
Deel via Email
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp